Computerspelletjes

Wie kent ze niet? De iconische computerspelletjes zoals bijvoorbeeld Tetris, Pacman, Mario, Sonic, en Pong. Deze spelletjes werden een wereldwijd fenomeen. Dit na een lange technische voorgeschiedenis. Na 1970 begonnen mensen de eerste spelcomputers te ontwikkelen. Deze ‘retro’ spellen zijn deze dagen nog steeds geliefd. Ook bij bijvoorbeeld verzamelaars.

Computer in computerspel

Eerdere spellen werden echter geen computerspelletjes genoemd. Dit kwam omdat computers nog te duur waren voor recreatie, en alles nog erg simplistisch werkte. De spellen werden aangestuurd door een analoge computer. Eén van de eerste technieken. Later werden spellen geprogrammeerd. Spellen werden gemaakt voor computer, console, of werden gemaakt voor telefoon. Hiervan komt de naam computerspel.

Één van de eerste spellen is Computer Space. Dit kwam met een speelautomaat. Dit was het eerste spel wat commercieel werd verkocht aan het publiek. In het spel bestuur je een ruimteschip wat tussen de sterren vliegt, en beschiet je 2 Ufo’s.Het eerste spel wat we kennen is de “Cathode Ray Tube Amusement Device.” Dit is ook het eerste spel met een beeldscherm. Spellen met een beeldscherm worden vaker ook wel videospellen genoemd. Ook dit is een analoge computer, zonder enig geheugen.

Verschillende genres

Computerspellen worden steeds uitgebreider. Zo worden ze nu educatief ingezet om kinderen te helpen leren. Bijvoorbeeld met taal en rekenen. Ook speel je nu online met vrienden zonder dat je bij elkaar in huis bent, en zijn er ontelbare genres. De meest gespeelde genres van deze tijd zijn: Sport, Role Playing Games, Shooters, of Actiespellen. Sommige mensen duiken liever helemaal in een andere wereld met een spel in het genre avontuur.

Spelcomputers

De eerste spelcomputer op de markt is de Magnavox Odyssey. Deze had meerdere spellen en accessoires die je kon aansluiten op de spelcomputer. Ook had hij fysieke elementen zoals pokerchips, dobbelstenen, en speelkaarten. Zo speelde je fysiek en op een spelcomputer tegelijk.

In het jaar 1983 kwam de eerste Nintendo spelcomputer uit in Japan: de NES (Nintendo Entertainment System). De NES had ook de beste controller tot nu toe. Op de NES begonnen de spellen Mario, en Duck Hunt een enorm succes te worden. Vanuit de NES kwam de belangstelling voor spelcomputers echt boven water, en deze spelcomputer werd na 2 jaar een wereldwijd succes.

Evolutie

De spellen die we nu hebben zijn niet meer te vergelijken met de computerspellen van toen. Toch is het de basis van alles wat we nu hebben. Veel dingen zijn bijna niet terug te herkennen. Er zijn nu ontelbare genres. Voor ieder wat wils dus. De belangstelling voor computerspellen blijft echter bestaan, en de toekomst is veelbelovend!