Recycling en duurzaamheid zijn een spraakmakend onderwerp als het gaat om afvalverwerking. Bij recycling denk je wellicht vooral aan plastic of kunststof, maar ook papier en karton wordt gerecycled. Hoe dat proces precies werkt, dat lees je in dit artikel.

Eerst goed afval scheiden

De eerste stap in het proces van recycling: papier en karton dient goed gescheiden te worden van overig afval, zoals restafval, plastic, blik en drankkartons. Papier en karton deponeer je thuis in de daarvoor bestemde papierbak die eens in de zoveel tijd geledigt wordt. Binnen een bedrijf wordt het gewone papieren afval ook nog gescheiden van vertrouwelijke documenten. Dit, om te voorkomen dat gevoelige informatie op straat terecht komt. Heb je veel papier en karton of vertrouwelijke informatie, omdat je bijvoorbeeld ZZP’er bent of omdat je een bedrijf runt? Dan kan het erg voordelig zijn om een (extra) container te huren. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.

Een rolcontainer voor papier en karton

Wanneer je veel karton en papierafval hebt, kun je een speciale container huren bij een afvalbedrijf, zoals Renewi. Een container voor papier en karton van Renewi is beschikbaar in verschillende formaten. Ook kun je er containers huren waar je vertrouwelijke documenten in kwijt kunt. Samen met het bedrijf maak je afspraken over de frequentie van ledigen. Renewi is een bedrijf dat voor duurzaamheid gaat en daarom wordt papier en karton gerecycled; zo weet je zeker dat het afval op de juiste manier verwerkt wordt. Een ander voordeel van het huren van een container voor papier en karton: het kost jou weinig tijd, de container wordt op de afgesproken plaats geleverd en je hoeft de container niet zelf te ledigen. 

Het proces

Als papier en karton goed gescheiden is van overig afval, begint het recycleproces. Het oudpapier en karton wordt naar een fabriek gebracht waar het opgelost wordt in water. Mochten er nog paperclips, plastic, plakband of nietjes in zitten, wordt dit er eruit gezeefd. Het papier en karton wordt uiteindelijk door het water een soort pulp dat bestaat uit water en houtvezels. Deze pulp gaat een speciale machine in waar het water er weer uitgehaald wordt. Wanneer al het water uit de pulp geperst is, wordt het papier en karton gedroogd. Daarna wordt het effen en glad gemaakt en zo kan het opnieuw gebruikt worden. Mooi proces, hè?