Gamen en de veiligheid voor kinderen

Dat games onder kinderen en jongeren erg populair zijn, is niet gek. Ook de erg jonge doelgroep speelt op dit moment meer spelletjes en games dan ooit tevoren. Kinderen zijn al van jongs af aan bezig met technologie en het spelen van spelletjes. Het spelen van spelletjes gaat nu ook digitaal.

PEGI

Veel games hebben ook een leeftijd op de hoes staan. Dit om te voorkomen dat jonge kinderen dingen zien en horen die niet voor kinderen zijn. De leeftijd staat aangegeven met het woord PEGI. PEGI staat voor Pan European Game Information. Het helpt ouders met het kiezen van spellen voor hun kinderen. Het geeft een aanbevolen leeftijd aan. Zo kan er bijvoorbeeld ook naar je Identiteitsbewijs worden gevraagd als je een spel koopt.

Positief of negatief?

Het is ook erg belangrijk dat kinderen niet te lang achter een scherm blijven hangen. Voor alle mensen zijn vaak de felle schermen en flitsen niet optimaal. Laat staan voor een kind in ontwikkeling. Wel is aangetoond dat gamen ook juist wel goed zou zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Zo zouden zij meer sociale vaardigheden opbouwen door het samen spelen met vrienden. Ook zou het inschattingsvermogen en reactievermogen beter ontwikkelen. Het gamen zelf is dus niet het gevaarlijkst. Wel zijn kinderen over het algemeen minder in het inschatten van vreemde mensen. Zo weet je natuurlijk nooit wie er aan de andere kant zit als je online speelt. Dit kan juist weer fijn zijn op sociaal gebied, maar je bent nooit 100% veilig.

Spelenderwijs leren

Het is erg belangrijk dat er met kinderen wordt gepraat over de verschillende genres games, waardoor ze zich bezig kunnen houden met iets leuks, en wat de gevaren zijn van online spelen. Als kinderen niks anders doen dan gamen is het misschien goed om grenzen te stellen. Niet het verbieden van gamen, maar er juist voor zorgen dat gamen niet het enige is wat voor ze bestaat. Ook kan het soort game helpen met de ontwikkeling. Als ouders zich hierin willen verdiepen brengt dit bijna alleen maar goede dingen mee. Zo zijn er spellen die de wetenschap verder helpen, en spellen die kinderen kunnen helpen leren. Bijvoorbeeld rekenen, en talen leren. Zo krijgen de meeste kinderen al te maken met rekenspelletjes op de basisschool.
Games kunnen dus juist goed bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Zo zijn er ook zelfs kinderen die er een baan aan over houden. Ook hier zijn regels voor de veiligheid van toepassing. Het belangrijkste is dat je kind plezier heeft, en zich kan ontwikkelen op een leuke manier.