Dat is nog helemaal niet zo gemakkelijk. Waar veel producten puur van merk afhankelijk zijn, gaat er per spelcomputer een heel andere wereld voor je open.

En nee, dat is niet overdreven. Kijk maar eens naar de rivaliteit die er tussen specifieke platformen bestaan. Zo zweren aanhangers van de Sony PlayStation dat hun console de beste is, maar ook de Xbox heeft zo zijn supporters. En dat terwijl de Nintendo Switch aan populariteit ook niet aflatend is. De pc-gamer pakt de popcorn en ziet dit hele tafereel lachend aan vanuit zijn of haar ivoren toren.

Alles goed en wel, maar als jij nog geen enkele ervaring hebt met spelconsoles, welke moet jij dan kiezen? En waar baseer je die uiteindelijke keuze op?

Met dit artikel hopen we je enkele inzichten te bieden en enigszins op weg te helpen.

Exclusieve titels

Gamers denken bij het woord ‘exclusieve titels’ meteen aan de Sony Playstation systemen. En terecht, want Horizon Zero Dawn, Marvel’s Spider-Man en de beide delen van The Last of Us staan ontzettend hoog aangeschreven, zowel door critici als het grote publiek. Dergelijke vlaggenschepen heeft de Xbox bijvoorbeeld weer niet, waardoor de Sony fans zich gesterkt voelen. Natuurlijk, er zijn genoeg titels die op beide systemen gedraaid kunnen worden, maar de bejubelde en award winnende spellen die enkel op Sony’s consoles worden uitgebracht zijn vaak de reden om overstag te gaan.

Veelzijdigheid

Schrijf de Xbox echter nog niet af! Die heeft Halo, Gears of War, Sea of Thieves en State of Decay 2. Veel van deze games bieden ook nog eens een aantrekkelijke multiplayer ervaring. Dat is misschien niet zo bijzonder, maar wel het feit dat die platformen overbrugt. Zo kun jij in State of Decay 2 overleven in een zombie-apocalypse terwijl je op de Xbox speelt. Maar een vriend die dit spel op pc heeft, kan jou gewoon helpen! Dit is een functie die PlayStation niet heeft. Het zal ermee te maken hebben dat Xbox in handen is van Microsoft, die ook het besturingssysteem Windows op de markt brengt.

Zijn er ook oudere titels van vorige platformen die jij graag speelt? Dan moet je ook dit apparaat hebben, aangezien achterwaartse compatibiliteit een groot stokpaardje is van Team Xbox.

Familievriendelijk

Kinderen spelen ook graag een spelletje. Maar gewelddadige titels als Call of Duty en Grand Theft Auto V doe je ze natuurlijk niet aan! Nee, dan liever The Legend of Zelda, Mario Kart 8 of één van de vele partyspellen die de Nintendo Switch biedt. Interactiviteit is hier een sleutelwoord!

Wat spelen mijn vrienden?

Ja, daar moet je ook rekening mee houden. Slechts weinig spellen hebben hun servers verdeeld over bijvoorbeeld de PlayStation en de Xbox. Dus hoewel je jouw keuze voor een product nooit moet laten afhangen van wat een ander in jouw omgeving ook heeft, maken we hier een kleine uitzondering. Anders schaf je een spel aan dat je graag online wilt kunnen beleven maar vind je niemand om het mee te spelen!

En anders ga je lekker multiplayeren op de pc. Die hebben de meeste anderen ook wel.

Keuze te over dus. Wat gaat het voor jou worden?